Indonesische verpleegkundigen aan de slag bij Zuyderland

Door grote personeelstekorten zoekt de zorginstelling ook buiten Europa naar nieuwe medewerkers. © L1
Binnen de zorgcentra en thuiszorg van Zuyderland worden 25 verpleegkundigen uit Indonesië ingezet. Door het grote tekort aan personeel zoekt de zorginstelling nu ook buiten Europa naar nieuwe medewerkers.

Terugkeren of blijven

De meeste verpleegkundigen zijn begin twintig. De eerste vier jaar studeren ze aan de hogeschool, terwijl ze werken en wonen in Sittard-Geleen. Als ze de studie hebben afgerond, krijgen ze de keuze om terug te keren naar het land van herkomst of om hier te blijven werken. "In eerste instantie was het de bedoeling dat ze terug zouden keren naar hun thuisland", zegt Ben Polak, manager loopbaancentrum Zuyderland. "Maar als het ze goed bevalt en wij zijn ook tevreden, waarom zouden ze dan niet hier blijven?"

'Ik voel me welkom'

De 23-jarige Steven Kurnia komt uit Indonesië, maar woont nu Geleen. Drie weken geleden is hij in Nederland aangekomen. Hij volgt hier een opleiding tot verpleegkundige, daarnaast werkt hij in de thuiszorg. In Indonesië volgde hij al lessen Nederlands waardoor hij de taal al deels beheerst. "Mijn droom is om in Nederland te studeren en te werken. Ik vind het hier erg leuk en voel me welkom. Het zorgsysteem en de apparatuur in dit land is erg goed en beter dan in Indonesië."

Uitdagingen

De uitdagingen om de toenemende personeelstekorten in de zorg het hoofd te bieden zijn groot. De toenemende zorgvraag en de personeelstekorten vragen om creatieve mogelijkheden. Daarom wil Zuyderland nieuwe mogelijkheden onderzoeken, waaronder het werven en inzetten van buitenlandse arbeidskrachten.

25 procent hulpverleners werkloos

Polak geeft aan dat Nederland achterloopt in Europa om van dit soort deskundigheid gebruik te maken. "Nederland heeft 3000 verpleegkundigen met een buitenlands diploma op meer dan 210.000 Nederlandse verpleegkundigen. Dit komt neer op minder dan 2 procent ten opzichte van bijvoorbeeld 15 procent in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft Azië een overschot aan hulpverleners. Alleen in Indonesië al is 25 procent van de hulpverleners werkloos. Zij zien het vaak zitten om enkele jaren in Europa te komen werken”, aldus Polak.