Video: Ninthe (10) hoort al jaren een piep in haar oor

De 10-jarige Ninthe hoort al jaren een piep in haar oor. © NOS Jeugdjournaal
Muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade in ons land.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar kans heeft op gehoorbeschadiging. Zo'n twee miljoen Nederlanders hebben nu al last van geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten. De gehoorschade kan bijna nooit behandeld worden en gaat dus niet meer weg.

Piep

De 10-jarige Ninthe uit Maastricht weet hoe dat is. "Het is niet leuk, want je hoort constant een piep en je kan er bijna niks aan doen", zegt ze in gesprek met het NOS Jeugdjournaal.

Vermindering

Door de vermindering met drie decibel wordt de druk op het gehoororgaan flink verminderd en kan men die druk ook langer verdragen zonder al te veel kans op schade. Intussen blijft de beleving van de muziek volgens de raad nog goed. Een dergelijk hoog geluidsniveau komt overigens niet zozeer voor in de bekende grote zalen, maar juist elders, waar men zich nog wat minder inhoudt. Volle garantie tegen schade geeft de voorgestelde maatregel trouwens niet.

Oordopjes

De Gezondheidsraad adviseert mensen ook om altijd bijvoorbeeld oordopjes te dragen als ze naar een concert of feest gaan. Politici moeten de komende tijd gaan beslissen of er ook echt strengere regels gaan komen.