Cultuurverandering Simpelveld: gemeentesecretaris ontslagen

Het gemeentehuis in Simpelveld. © Camiel Schnackers (L1)
De gemeentesecretaris van de gemeente Simpelveld is op last van het college van B&W teruggetreden. Aanleiding is een onafhankelijk onderzoek naar een mogelijke angstcultuur op de werkvloer van de gemeente.
De gemeentesecretaris legde haar werkzaamheden eerder al neer.

Onderzoek

Het onderzoek door Bureau Berenschot heeft uitgewezen dat er géén angstcultuur heerst. Wel is een cultuurverandering noodzakelijk. "In het onderzoek hebben we een bevestiging gekregen van de signalen van sociale onveiligheid die in eerste instantie door de vertrouwenscommissie en de waarnemend burgemeester afgegeven zijn", concludeert het onderzoeksbureau in het rapport.

'Terug naar de menselijkheid'

Robert Honings, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Samen1, is blij dat er een cultuurverandering komt. "Het is een bevestiging. We schreeuwen al jaren van de daken dat er een angstcultuur heerst." Volgens de fractievoorzitter is er al 'een goede start' gemaakt in de cultuurverandering met de waarnemend burgemeester. "Er moet meer ruimte komen voor eigen initiatieven. We moeten terug naar de menselijkheid."