Elf jaar cel voor dodelijke schietpartij Maastricht

Onderzoek naar de schietpartij in de Burgemeester Kessensingel in Maastricht. © Orange Media
De rechtbank in Maastricht heeft Chakib N. (30) veroordeeld tot 11 jaar cel voor een dodelijke schietpartij, een jaar geleden in Maastricht. Daarbij kwam de 21-jarige Ilias om het leven.
Justitie eiste 16 jaar cel voor moord, maar omdat de rechtbank moord niet bewezen achtte, viel de straf lager uit. Het dodelijk incident vond plaats in de vroege ochtend van 27 november 2021 op de Burgemeester Kessensingel.

Gebonk

Chakib werd die ochtend wakker van gebonk op zijn voordeur. Omdat dat vaker gebeurde (die nacht al voor de vierde keer) en hij via de deurbelcamera zag wie er stond, greep hij naar een wapen dat in zijn nachtkastje lag. Hij rende naar buiten en zag de bewuste man een handbeweging maken. "Daarop werd het zwart en heb ik op de bumper van de auto geschoten", aldus Chakib. Hij schoot drie keer. Bij een van die schoten raakte hij Ilias dodelijk in de hals.
Chakib vluchtte daarna maar meldde zich enkele dagen later bij de politie, die toen al naar hem op zoek was.

Geheime relatie

Volgens getuigen hadden Chakib en Ilias ruzie omdat Ilias een geheime relatie zou hebben gehad met de vrouw van Chakib. "Het was hij of ik", zou Chakib hebben gezegd, die zich bedreigd voelde en tot drie keer toe verhuisde. "Ilias kwam al drie jaar lang geregeld aan de deur", stelt Chakib. Hij zegt dat wel bij de politie te hebben gemeld, maar die zou er niets mee hebben gedaan.

Moord

De rechtbank gelooft niet dat de schutter op de bewuste dag de intentie had het slachtoffer alleen maar te willen waarschuwen en sprak van opzet. "Als hij had willen waarschuwen had hij ook in de lucht kunnen schieten," aldus de rechtbank. Ook had de verdachte een wapen aangeschaft omdat hij een conflict had met het slachtoffer. "Daaruit blijkt dat hij erover heeft nagedacht, maar een plan om hem van het leven te beroven was er niet. Hij kon niet weten wanneer hij aan de deur kon staan. In een tijdsbestek van 4 minuten besloot hij te schieten, dat is niet met voorbedachte rade," aldus de rechtbank, die de Chakib vrijsprak van moord.

Slachtofferverklaring

Familie van het slachtoffer legde tijdens de rechtszaak twee weken geleden een korte verklaring af. De zus van Ilias sprak van een 'hel op aarde'. Ze hoopt dat de moordenaar van haar broertje een levenslange celstraf krijgt. Haar broer sprak van 'voorbedachte rade'. De moeder gaf via de advocaat aan dat Ilias zelf bang was in de laatste dagen voor zijn dood en dat hij dacht dat er 'iets ergs' zat aan te komen.
Zowel Chakib als Justitie hebben 14 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.