CDA-fractievoorzitter Provinciale Staten stopt

Het Gouvernement © Jean-Pierre Geusens
CDA-fractievoorzitter Mariska Werry stelt zich niet meer herkiesbaar bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.
Op de conceptkandidatenlijst van het CDA staat Werry op de 45e plaats.

Bewuste keuze

De politica spreekt van een bewuste keuze. Ze zegt dat de afgelopen jaren dusdanig tumultueus waren dat het haar meer energie kostte dan dat het opleverde. "Ik was mijn plezier in het werk verloren en dus besloot ik niet meer te solliciteren voor een derde termijn in Provinciale Staten. Raar? Beslist! Voelt het oké? Ja, gelukkig wel”, zo laat ze in een uitgebreid bericht op Facebook weten.

Diep van binnen

Werry verklaart voor de zomer eigenlijk al diep van binnen te hebben besloten te stoppen maar wat tijd nodig had om het te laten bezinken. Na de Statenvergadering van 11 november daalde dat echt in, zo zegt Werry.

Opvolger

Zij zit sinds 2015 in de Staten. In november 2016 werd zij fractievoorzitter als opvolger van Hubert Mackus die toen gedeputeerde werd. In oktober 2021 stopte Werry al na 11,5 jaar als gemeenteraadslid in Simpelveld. Zij deed dat in verband met haar werk.

Twee lijsten

Het CDA komt bij de verkiezingen in maart opnieuw uit met twee lijsten. Eentje voor de kieskring Zuid-Limburg en eentje voor Noord- en Midden-Limburg. Met Michael Teuns is de lijsttrekker wel hetzelfde. Teuns (Beek) werd al in juni gekozen.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg staat Statenlid en oud-wethouder Mirjam Depondt (Maastricht) op de tweede plaats, voor Statenlid Wouter IJpelaar (Sittard). Nieuwkomer op 4 is oud-raadslid en oud-wethouder Marly Heusschen van Meerssen, voor oud-wethouder van Beekdaelen Roy van der Broek.

Noord- en Midden-Limburg

In de kieskring Noord- en Midden-Limburg neemt statenlid en oud-wethouder Marlou Absil uit Peel en Maas de tweede plaats in. Op plek 3 staat met Marcel Hanegraaff (Velden) een nieuw gezicht. Hij is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en schreef mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA-Venlo voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Langst zittend Statenlid

Oud-wethouder en raadslid Angely Waajen uit Roermond neemt de vierde positie in, voor zittend Statenlid Rudy Tegels (Sevenum) en oud-wethouder Tessa Geelen van Weert. Geert Frische, het langst zittende Statenlid had eerder al aangegeven er na 20 jaar mee te stoppen. Hij staat op de twee conceptlijsten op 43.

Lijstduwer

Oud-gouverneur Theo Bovens is lijstduwer. Bovens is ook landelijk CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Oud-gedeputeerde Ger Koopmans staat zowel in Zuid als in Noord-en Midden-Limburg op de 42e plaats. In 2019 was hij nog lijsttrekker. In maart 2021 trad hij af.
Op 17 december wordt de kandidatenlijst definitief vastgesteld op een vergadering van het CDA-Limburg.
Het CDA werd in 2019 de grootste fractie in de Staten met negen zetels. In januari van dit jaar stapte Emma Palmen uit de fractie en ging verder als eenmansfractie. Zij doet met haar eigen partij Omzien! mee in maart.