Burgemeester Venlo: 'Onderzoek Oruç niet op mijn verzoek'

Antoin Scholten © ANP
De Belastingdienst is niet vanwege een verzoek van burgemeester Antoin Scholten (Venlo) een fiscaal onderzoek gestart naar gemeenteraadslid Ali Oruç.
Dat meldt Scholten in een verklaring aan de raadsleden van de gemeente. De Limburger meldde vorige week dat een belastingmedewerker voor de rechtbank heeft verklaard dat de Venlose burgemeester de initiator was van het onderzoek. Over die publicatie schrijft hij nu dat het 'ongetwijfeld' bij de raadsleden en ook bij hemzelf vragen heeft opgeroepen.

Uitleg

Hij zegt een reactie van de Belastingdienst te hebben gekregen. "Hieruit blijkt wat de beweegredenen zijn geweest voor de Belastingdienst om het onderzoek te starten, dat de gebruikelijke procedures van de Belastingdienst zijn gevolgd en dat de aanleiding voor het onderzoek niet bij mij heeft gelegen", aldus de burgemeester.

Op de hoogte

Hij heeft gouverneur Emile Roemer gevraagd de situatie aan Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te leggen, 'zodat alle (direct) betrokken partijen van de werkelijke gang van zaken op de hoogte zijn'.
De burgemeester zegt vanwege privacyoverwegingen het bericht van de Belastingdienst niet te kunnen openbaren.

Ali Oruç

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stond Oruç uit Blerick als nummer drie op de lijst van lokale partij EENLokaal. Kort na zijn aantreden werd bekend dat justitie hem wilde vervolgen voor witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting samen met zijn partner in 2008. Oruç werd vorig jaar veroordeeld voor hypotheekfraude en kreeg daarvoor vier maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Zowel het OM als Oruç is daartegen in hoger beroep gegaan.
Bij de laatste verkiezingen kwam de Blerickenaar op de lijst voor de nieuwe Venlose Senioren Partij, een afsplitsing van 50Plus. Omdat hij toen nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag kon overleggen, besloot hij zich af te splitsen van de partij en een eenmansfractie te vormen.