Fossiel van vogel met tanden ontdekt in Sint-Pietersberg

Het fossiel (rechter vogel) werd in de kalksteenlagen van de Sint-Pietersberg gevonden © iStock/Natuurhistorisch Museum Maastricht
In de kalksteenlagen van de Sint-Pietersberg in Maastricht is een fossiel ontdekt van een nieuw geslacht en soort vogeltje.
De tanddragende vogel wordt de Janavis finalidens genoemd. Dat schrijft het Natuuurhistorisch Museum Maastricht in een persbericht.

Jongst bekende exemplaar

Het fossiel werd al in 2000 ontdekt, maar onlangs is door de Universiteit van Cambridge ontdekt dat het wereldwijd gaat om de jongst bekende exemplaar van dat soort. Er is geen schedel bewaard gebleven, maar het enige bot, het vleugelbeen, werd wel herkend.

Nauw verwant

Door de ontdekking blijkt nu dat zo'n 67 miljoen jaar geleden, ook wel het laat-Maastrichtien tijdperk genoemd, tanddragende vogels samen voorkwamen met hele vroege 'moderne' vogels. Een daarvan is de zogenoemde Asteriornis maastrichtenis die eerder werd ontdekt in de Limburgse kalksteenlagen. Dit tandloze vogeltje wordt gezien als nauw verwant aan de laatst gemeenschappelijke voorouder van de huidige hoender- en eendachtigen.

Vol met fossielen

Het is overigens geen verrassing dat de kalkstenen van de Sint-Pietersberg vol zitten met fossielen. Het gaat vaak om kleine slakken en schelpen, zee-egels, krabben, koralen, inktvissen en haaien- en vissentanden. Ook werden onderdelen van skeletten van Maashagedissen (mosasauriërs) en zeeschildpadden gevonden. Deze dieren leefden 86 tot 66 miljoen jaar geleden in een ondiepe en warme zee.
Zowel de Asteriornis maastrichtensis als de Janavis finalidens komt terug naar Maastricht en zullen later in een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Maastricht te zien zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!