Nieuwe toevoeging uit Koude Oorlog aan NAVO-hoofdkwartier

Het voormalig NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg. © Het Limburgs Landschap (Henk Heijligers)
De Pilot Briefing Facility, een nieuwe toevoeging aan het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht, is sinds kort open voor rondleidingen.
Tijdens de Koude Oorlog werd vanuit deze gangenstelsels de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Het hoofdkwartier bij de Bosberg, een deel van de Cannerberg, werd in 1992 gesloten. Nu geeft Stichting het Limburgs Landschap er rondleidingen.

Pilot Briefing Facility

De nieuwe toevoeging aan het hoofdkwartier, de zogenaamde Pilot Briefing Facility, komt oorspronkelijk uit de bunkers van de Britse militaire basis RAF Brüggen. Dit vliegveld viel onder het commando van het voormalig NAVO hoofdkwartier.
De bunkers geven volgens de stichting een 'historisch verantwoord' sfeerbeeld van het verblijf van gevechtspiloten, die er hun laatste instructies kregen voordat ze hun missies startten.

Rondleidingen

In december worden er door de vrijwilligers extra rondleidingen bij het hoofdkwartier gegeven. Daarbij ervaren bezoekers hoe het hoofdkwartier en de Pilot Briefing Facility in de Koude Oorlog beleefd werden.