L1mburg Centraal: Ondanks protest asielopvang op Megaland

Megaland in Landgraaf © Bisdom Roermond
Statenleden tevreden na jaar met gouverneur Roemer. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending.

Opvang asielzoekers op Megaland Landgraaf gaat door

Ook Landgraaf gaat asielzoekers opvangen, ondanks protest. Op het Pinkpopterrein komt een crisisopvang voor 150 mensen, voor een periode van drie maanden. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg voldoet daarmee nog altijd niet aan het landelijke vraag. Voor nog eens 250 asielzoekers wordt nog plek gezocht. Daarvoor wordt van alles geprobeerd. Makelaars worden ingeschakeld, het bisdom wordt om hulp gevraagd en ook is de opvang op schepen onderzocht.

'Muziek moet overal écht zachter'

Het maximale geluidsniveau in onder meer concertzalen en in clubs moet omlaag, van 103 naar 100 decibel. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Dat is in lijn met de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie, oftewel de WHO. Het kabinet had om dat advies gevraagd omdat volgend jaar december een pakket afspraken met onder meer de concertzalen afloopt.

Statenleden tevreden na jaar met gouverneur Roemer

De meeste Statenleden zijn tevreden met Emile Roemer die op 1 december precies een jaar gouverneur van Limburg is. Vanuit het Limburgs Parlement is er nauwelijks kritiek op de nieuwe gouverneur. Hij heeft de rust weer teruggebracht na meerdere integriteitskwesties en het opstappen van het voltallig college, inclusief gouverneur Theo Bovens, in het voorjaar van 2021.

Roda-spelers missen thuis

De voetballers van Roda JC zijn in de laatste dagen van hun trainingskamp in Turkije aanbeland. Een aantal van hen mist het thuisfront wel een beetje. Verslaggever Sem Caelen liet hen een kaartje naar huis schrijven.

Tweedehands speelgoed is populair

Of de kinderen het zullen merken is maar de vraag, maar mogelijk krijgen ze dit jaar van de Sint speelgoed waarmee al door andere kinderen is gespeeld. Zo ziet advertentiesite Marktplaats een stijging van 10 procent bij de vraag naar tweedehands speelgoed vergeleken met vorig jaar. Ook de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland spreekt van een stijging. Dat beeld wordt bevestigd in een tweedehandszaak in Sevenum.

Joep, de hond van zorginstelling Poelsplein in Panningen

Joep is sinds zondag de huislieveling van zorginstelling Poelsplein in Panningen. Joep is een pup. Eerder al had Joeps baasje, Peter Janssen, een hond aangeschaft en merkte toen dat mensen met Alzheimer daar veel aan hebben.