Video: Puppy speciaal voor ouderen met dementie

hond Joep in zorgcentrum het Poelsplein © L1 / Ruud van Broekhoven
Tussen de bewoners van een zorgcentrum in Panningen loopt sinds kort de acht weken oude golden retriever Joep.
Het kleinschalige woon- en zorghuis voor mensen met dementie bestaat één jaar en wil verder kijken dan andere centra doen.

De oplossing

"We zijn het huis van de mogelijkheden", vertelt eigenaar Peter Janssen. Ook bij het aanschaffen van een hond. "Je ziet vaak dat zorgcentra tegen regels aanlopen. 'Is het wel gezond en wie laat de hond uit?'. Ook wij kijken hiernaar. Eerder had een bewoonster zelf een hond. Deze vrouw kon niet meer voor haar hond zorgen. Joep lijkt nu wel de oplossing."

Opvoeding

De pup is van Janssen zelf maar de zorgdirecteur woont samen met zijn partner in het complex. De jonge hond is er daardoor dus altijd. De opvoeding en het uitlaten zal gebeuren door de eigenaren zelf, maar het knuffelen is weggelegd voor de bewoners. "Veel bewoners hebben affiniteit met huisdieren en hebben zelf soms ook honden gehad. Mensen worden weer even jong met een hond", ziet Janssen.

Geknuffeld

De bewoners zijn dol op de nieuwe aanwinst. Joep wordt volop geknuffeld. De viervoeter is met open armen ontvangen. Het is niet de eerste hond die het echtpaar in het centrum heeft. "Een volwassen golden retriever loopt ook al in het huis en is niet minder speciaal. Deze hoeven we niet meer voor de bewoners op te tillen om te knuffelen. Dat is weer een ander voordeel."