Kastelein gaat fors meer betalen voor Brand uit Zoeterwoude

De brouwerij in Zoeterwoude waar straks Brand-pils wordt gemaakt © ANP
Cafés gaan fors meer betalen voor het bier waar Limburg trots op was. Heineken verhoogt de prijs van Brand tapbier met bijna tien procent, naar 4,11 euro per liter.
Volgens horecavakblad Misset doorbreekt Brand daarmee als eerste de grens van vier euro voor een liter horecapils. Opmerkelijk, omdat in de supermarkt een liter van het nu nog in Wijlre gebrouwen bier ongeveer 2,50 euro kost.

Derde keer

Heineken verhoogt de bierprijzen voor de horeca nu voor de derde keer in een jaar. In januari ging de prijs voor een liter Brand omhoog naar 3,56 euro, in augustus steeg de prijs die kasteleins moeten aftikken naar 3,74 euro per liter kelderbier, dat in grote tankwagens wordt geleverd en van daaruit naar de eigen tanks in het café gaat. Ook pils van Heineken zelf en Amstel wordt op 1 januari zo'n tien procent duurder.
De prijs voor een fust Brand met 50 liter gaat ook omhoog. Die prijs stijgt van ongeveer 183 naar ruim 206 euro per vat.

Verklaring

De economische malaise is volgens Heineken de reden van deze prijsstijging. "Wereldwijd zien we de prijzen fors oplopen. Dit geldt ook voor ons als bedrijf. Of het nu gaat om transport, grondstoffen als mout en hop of verpakkingsmaterialen als karton en aluminium; de prijzen rijzen de pan uit als het gaat om het brouwen, verpakken en vervoeren van onze bieren", meldt de brouwerij in een brief aan ondernemers.

Niet aan ontkomen

Daarin beweert Heineken ook dat niet alle kosten volledig worden doorberekend: "Heineken absorbeert een deel van die enorme kostenstijgingen. Tegelijkertijd... ontkomen we er niet aan om een deel van die stijgingen door te berekenen in onze prijzen."
Of en met hoeveel Heineken de prijzen van zijn bier in de supermarkten en andere winkels gaat verhogen is niet bekend.

Sluiting

Heineken gooide in september al de knuppel in het hoenderhok door aan te kondigen dat de brouwerij van Brand straks alleen nog maar gebruikt wordt voor de productie van speciaalbier. Het pils van het Limburgse merk wordt vanaf volgend jaar net als Heineken en Amstel gebrouwen in Zoeterwoude. Door die stap verdwijnen in Limburg 48 banen bij de brouwerij.