Weinig gevolgen staking leerlingenvervoer speciaal onderwijs

Stockfoto © iStock
De staking van het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs lijkt in Limburg niet al te hard aan te komen. Bij Adelante Kind & Jeugd in Houthem zorgt de werkonderbreking in ieder geval niet voor lege lokalen.
Bij een aantal grote vervoerders heeft een aantal chauffeurs het werk woensdag neergelegd, maar veel taxibedrijven rijden nog gewoon. Daardoor staat het woensdagochtend bij Adelante net zo vol met taxibusjes als normaal.

Cao

De actie is georganiseerd door vakbond FNV Zorgvervoer en Taxi. Die is het niet eens met het cao-voorstel van de werkgevers, verenigd in KNV Zorgvervoer en Taxi. Volgens de vakbond stijgen de lonen niet genoeg en zijn ook andere voorwaarden niet goed geregeld. Vakbond CNV Vakmensen heeft het cao-voorstel wel geaccepteerd en doet daarom niet mee met de staking. Eerder deze maand deed CNV wel mee aan een regionale staking.

Wachtdag

"Het speerpunt in dit cao zit hem in het doorbetalen van het salaris op het moment dat je ziek wordt. En het afschaffen van wachtdagen. Werknemers krijgen een wachtdag en dat betekent dat je op de eerste dag dat je ziek bent geen geld krijgt. Je salaris wordt gekort. Dus als je ziek wordt, word je gestraft", legt bestuurder Meindert Gorter van FNV Taxi woensdag uit op L1 Radio.

Klimaat

Volgens Gorter knijpen werkgevers in deze sector hun werknemers uit. Hoe werkgevers met hun mensen omgaan is volgens hem niet juist. "Als je bijvoorbeeld voor een deur staat te wachten op een cliënt betalen werkgevers die tijd niet. Dat is het klimaat van deze sector."