Statenleden tevreden na een jaar gouverneur Roemer

Gouverneur Emile Roemer. © L1
De meeste Statenleden zijn tevreden met Emile Roemer die op 1 december precies een jaar gouverneur van Limburg is. "Hij is iemand die vriendelijk is als het kan, maar ook doortastend als het moet", zegt Marc van Caldenberg van de SP.
Van Caldenberg is partijgenoot van Roemer, maar geen van de ondervraagde Statenleden heeft ooit gemerkt dat de politieke kleur van de gouverneur van invloed was tijdens debatten in het provinciehuis. "Hij heeft een warm en sociaal hart en oog voor mensen die het minder hebben in de samenleving", bevestigt René Claasen van de PVV.

Voorganger

Als de vergelijking wordt gemaakt met zijn voorganger Theo Bovens die noodgedwongen moest vertrekken wegens een gebrek aan vertrouwen, valt er wel wat op. Thea Jetten van GroenLinks: "Je merkt dat hij wat strenger is en beter de regels hanteert die we overigens zelf hebben opgesteld." Maar volgens D66 lijken Roemer en Bovens opvallend veel op elkaar. "Beiden zijn benaderbaar, toegankelijk, positief ingesteld en met een rustige kalme houding", stelt Marlou Jenneskens van D66.

Verbeterpunten

Vanuit het Limburgs Parlement is er nauwelijks kritiek op de nieuwe gouverneur. Hij heeft de rust weer teruggebracht na meerdere integriteitskwesties en het opstappen van het voltallig college, inclusief gouverneur Bovens, in het voorjaar van 2021. "Maar hij mag soms wat vaker later horen dat bepaalde zaken niet kunnen. Als het bijvoorbeeld gaat om vriendjespolitiek en graaicultuur", vindt Marc van Caldenberg van de SP.
Thea Jetten van GroenLinks beaamt dat. "Voor mij mag hij nog wat strenger zijn bij debatten. Mensen sneller afkappen als ze een betoog houden zonder een vraag te stellen." Maar volgens René Claassen valt er bijna niks op of aan te merken. "Ik zou Roemer daarom het rapportcijfer 8 willen geven."