Heerlen: 5,5 miljoen extra voor compensatie energieprijs

Limburgers zijn gematigd positief © iStock
Het gemeentebestuur van Heerlen wil nog eens 5,5 miljoen euro uittrekken voor inwoners, verenigingen, kleine ondernemers en instellingen als tegemoetkoming voor de hoge energierekening.
Het geld is ook bedoeld voor maatregelen op het gebied van duurzaamheid en de advisering daarover.

Verduurzaming

Van het bedrag gaat onder meer twee miljoen euro naar de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. Daarbij valt te denken aan de isolatie van die gebouwen of minder energieverbruik. Zes ton wordt uitgetrokken voor een regeling om witgoed te vervangen, zoals wasmachines en vaatwassers.
"Dergelijke apparaten zijn bij de meeste huishoudens slurpers van energie. We willen die uit de circulatie halen en een zuiniger alternatief aanbieden. Daarbij wordt een energiecoach ingeschakeld", aldus wethouder Casper Gelderblom (PvdA/GroenLinks/Partij voor de Dieren).

Noodfonds en instellingen

Verder gaat er een half miljoen naar een noodfonds voor kleine ondernemers en een half miljoen naar instellingen zoals de Parkstad Limburg Theaters. Buitensportaccomodaties krijgen LED-verlichting.

Bedragen

Wethouder Martin de Beer (VVD/D66) benadrukt dat de exacte bedragen voor de diverse onderdelen nog niet precies vastliggen. "Het is nog wat natte vingerwerk. De regeling moeten we nog verder uitwerken. Het kan zijn dat de ene maatregel wat meer kost en de ander wat minder. Maar het totale bedrag staat vast", zo De Beer.
Eerder maakte de gemeente Heerlen al twee miljoen euro vrij voor huishoudens met een inkomen tussen de 120 en 130 procent van de bijstandsnorm en voor studenten. Zij kregen ieder 800 euro. Deze regeling kwam bovenop de energiecompensatie-maatregelen van het Rijk.

Gemeenteraad

Op 21 december moet de gemeenteraad nog instemmen met het nieuwe pakket van 5,5 miljoen euro. Het gemeentebestuur wil het bedrag uit de algemene reserve halen. Door een hogere bijdrage van het Rijk van 8,5 miljoen is die reserve onlangs aangevuld.