Duo opgepakt voor uitbuiten werknemers restaurant Tegelen

Stockfoto © iStock
De Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie heeft dinsdag een 46-jarige vrouw en een man (40) in Arnhem opgepakt op verdenking van arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en illegale tewerkstelling in een restaurant in Tegelen.
De woning van het duo is doorzocht, evenals een restaurant en garagebox in Tegelen.

Veroordeling

Het zijn "geen onbekenden", legt de inspectie uit. In 2018 kwamen de twee al in beeld voor mensensmokkel bij een restaurant van dezelfde keten in Den Haag. Dit leidde tot een veroordeling in 2021. In juni van dit jaar werden ze in België veroordeeld voor mensenhandel en mensensmokkel.
Volgens de Arbeidsinspectie lijkt het erop dat de veroordelingen "geen invloed hebben gehad op de werkwijze van de twee verdachten".

Restaurant

Eerder dit jaar spraken inspecteurs van de inspectie met werknemers van het restaurant in Tegelen. Zij kregen toen het vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van mensenhandel. Het onderzoek hiernaar heeft gezorgd voor het arresteren van het tweetal.

Regeling Aziatische koks

De man en de vrouw maakten voor het aantrekken van hun werknemers uit India gebruik van de regeling waarmee Aziatische restaurants koks eenvoudig naar Nederland kunnen halen. Onlangs besloot het kabinet dat deze regeling volgend jaar definitief verdwijnt. De regeling werd eerder al opgeschort na signalen van misbruik en uitbuiting.