Onderzoek naar schedel Limburgse monnik

Stockfoto © iStock
In de Caroluskapel in Roermond wordt zaterdag de schedel van monnik Dionysius de Kartuizer uit de vijftiende eeuw onderzocht.
Wetenschappers gaan de toestand van de ruim 600 jaar oude stoffelijke resten controleren. Ook willen ze de exacte ouderdom analyseren en genetisch onderzoek doen. Verder wordt geprobeerd een 3D-schedelreconstructie te maken van Dionysius.

Publicaties

De monnik moet in 1402 zijn geboren als Denis van Leeuwen in het Belgisch-Limburgse Rijkel, niet ver van de stad Sint-Truiden. Hij studeerde in 1424 in Keulen af als doctor in de letteren en wijsbegeerte. Rond die tijd moet hij ingetreden zijn bij de kartuizers in hun klooster in Roermond. Dionysius publiceerde veel geschriften op het gebied van godgeleerdheid, filosofie, canoniek recht, mystiek en ascese.

Kistje

De resten van de monnik liggen in de Caroluskapel in een kistje, een zogenoemd reliekschrijn. Het openen van de kist, met onder andere de schedel van Dionysius, gebeurt op verzoek van een Roermondse stichting die zich met genealogie en streekgeschiedenis bezighoudt. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met professor Maarten Larmuseau van de universiteiten van Leuven en Antwerpen.