Waterschap pakt afkalven Geleenbeek aan

De Geleenbeek bij Schinnen © Wikipedia/Schinnen
Waterschap Limburg gaat de afkalving aanpakken van de Geleenbeek bij Schinnen. Dat afkalven zorgt voor gevaarlijke situaties.
Zo kunnen bomen erdoor omvallen, waarbij de wortels diepe gaten trekken. Een ander effect is dat mineralen steeds verder naar beneden zakken, waardoor de bodem voedselarm wordt.

Twee delen

Het waterschap maakte de maatregelen dinsdag bekend. De aanpak bestaat uit twee delen. Nog dit najaar worden bomen gekapt om eerder omgevallen bomen te kunnen verwijderen. Die bomen zorgen voor afwijkende stromingen in het water, waardoor taluds aan twee kanten uitspoelen. Volgend jaar wordt vervolgens bekeken welke oplossingen voor de lange termijn nodig zijn om afkalving en omvallende bomen te voorkomen.

Instorting

De oevers van de Geleenbeek leidden in mei in Sittard ook al tot problemen, toen daar na zware regenval een pas aangelegde stenen kademuur over een lengte van enkele meters instortte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!