Meer dakloze jongeren: het piept en kraakt in de opvang

Het aantal jongeren neemt toe. © iStock
Een noodoproep van Leger des Heils: zij zien een flinke stijging van het aantal dakloze jongeren. Ook in Limburg is de situatie zorgwekkend.
Het Leger des Heils komt met landelijke cijfers op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar werden er bijna vijfduizend daklozen geteld. Dit jaar ruim zesduizend. Dat is een stijging van bijna een kwart.

Nergens terecht

Juist onder jongvolwassenen is de stijging nog groter. Het aantal daklozen tussen de 18 en 22 jaar steeg met vijftig procent. De Venlose Jasper* kan erover meepraten. Hij verblijft momenteel in een opvanglocatie in zijn gemeente, maar kon daar niet meteen worden opgevangen. "Drie weken lang kon ik nergens terecht", zegt Jasper. "Sommige nachten kon ik bij een vriend op de bank, maar ik heb ook nachten buiten gezworven."

Overvol

Volgens de regionale afdeling van het Leger des Heils en opvangorganisatie Moveoo is het probleem in Limburg minder nijpend dan in het westen van het land. Al zeggen de opvangorganisaties wel dat er niet teveel meer moet gebeuren tot het niet meer gaat. Branchevereniging Valente herkent die druk. De bestaande opvangplekken zitten vaak overvol.

Woningnood

Dat heeft ook te maken met de woningnood in het land. Er is daardoor minder doorstroming van maatschappelijke opvang naar reguliere woningen. Waar de woningdruk het grootst is, zijn grosso modo ook de grootste problemen met het aantal jonge daklozen. "Het piept en het kraakt" zeggen regiomanager Annemie Heuvelmans van het Leger des Heils en Lodewijk Brüll van Moveoo. De organisaties zorgen in Noord- en Midden-Limburg gezamenlijk voor de maatschappelijke opvang.

Creativiteit

Nu gaat het allemaal net. Er wordt volgens hen alles aan gedaan om jongeren niet op straat te laten belanden. "In Noord- en Midden-Limburg is de maatschappelijke opvang druk bezet, maar als combinatie kunnen wij alles opvangen. Al zien wij ook een toenemende vraag. Dat vergt soms creativiteit", aldus Heuvelmans.
* Jasper is niet zijn werkelijke naam. De echte naam is bekend bij de redactie