Winterevents nemen energiemaatregelen om ijs te behouden

De ijsbaan van Magisch Maastricht © L1 (Sjors Abeling)
Na twee coronajaren kunnen winterevenementen weer volledig uitpakken al speelt de verwachte energierekening wel een grote rol.
Om energie te sparen is in Roermond de keuze gemaakt voor een geheel klimaatneutrale schaatsbaan zònder ijs. "Wij hebben gekozen voor een alternatief van een ijsbaan, deze is van kunststof", vertelt Raymond Reijners, één van de initiatiefnemers. "Daardoor zijn de energiekosten eigenlijk nul, dus is het volledig eco-neutraal."

Polijsten

De synthetische baan wordt opgebouwd uit tegels, waar een speciale laag over heen komt die vervolgens wordt gepolijst zodat de schaatsers het echte schaatsgevoel ervaren. De eerste rondjes kunnen begin december worden gereden.

Magisch Maastricht

In Maastricht zijn dit jaar de dieselaggregaten vervangen door warmtepompen. "Al onze tenten worden verwarmd met warmtepompkachels en de schaatsbaan heeft een energiezuinige motor", aldus organisator Yvo Gustings. Verder is gekozen voor ledverlichting om de energiekosten enigszins te drukken.
Zowel de ijsbaan in Roermond en als Magisch Maastricht zijn vanaf donderdag te bezoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!