Ruby Driessen lijsttrekker FvD Provinciale verkiezingen

Ruby Driessen te gast in Limburg Centraal. © L1
Fractievoorzitter Ruby Driessen wordt de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. De verkiezingen vinden 15 maart volgend jaar plaats.
De Limburgse afdeling van FvD twitterde het nieuws over de nieuwe lijsttrekker.

Klassieke rechtse partij

Volgens de partij zet Driessen een koers tegen de "uitdijende staat" in en zal de partij " strijden voor de vrijheid van alle Limburgers". Driessen wil FvD in Limburg (blijven) profileren als een klassiek rechtse partij.

Speerpunten

Het economisch herstel in Limburg is een van de speerpunten van Driessen de komende bestuursperiode. "Ook willen we voorkomen dat beslissingsmacht wordt overgedragen aan allerlei overlegorganen, bijvoorbeeld op het niveau van de euregio. En het stikstofdossier staat voor ons hoog op de politieke agenda. Al ben ik niet heel ontevreden hoe het huidige provinciebestuur dat aanpakt", aldus Driessen.

Grote winnaar vorige verkiezingen

In 2019 was FvD de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. In Limburg behaalde de partij 7 van de 47 zetels. Lijsttrekker Ruud Burlet werd gedeputeerde.

Flink afgeslankt

Toch is de partij sinds de grote overwinning flink afgeslankt. Driessen is nog het enige Statenlid voor FvD, omdat vier leden in december 2020 uit de fractie stapten. Reden hiervoor was de manier waarop partijleider Thierry Baudet reageerde op antisemitische en racistische berichten binnen de jongerenafdeling van de partij. De opgestapte leden sloten zich onlangs aan bij de partij JA21.

Pro-Poetin houding

Ook Statenlid Roel Westhoff stapte in augustus van dit jaar uit FvD en ging als eenmansfractie verder. Zijn vertrek had te maken met de pro-Poetin houding van Baudet. Dat Driessen op dit moment als enige FvD-‘er is overgebleven komt omdat oud-gedeputeerde Ruud Burlet tijdelijk de plaats heeft ingenomen van statenlid Simone Kerseboom. Zij is met zwangerschapsverlof.
Driessen (31) laat weten te hopen op drie of vier zetels. De bekendmaking van de rest van de kandidatenlijst zal naar verwachting in derde week van december plaatsvinden.