Lokaal-Limburg rekent op forse winst bij Statenverkiezingen

Lokale partijen behaalden veel zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen © iStock
Lokaal-Limburg rekent op forse winst bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar. De partij bezet momenteel 2 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. "Wij streven naar vijf zetels", zegt fractievoorzitter Raimond Franssen.
Franssen werd op de ledenvergadering van zijn partij in Grathem officieel gekozen tot lijsttrekker voor de kieskring Zuid-Limburg.

19 partijen

Hij baseert zijn optimisme op het feit dat inmiddels 19 lokale partijen zich hebben aangesloten bij Lokaal-Limburg. Dat is iets meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2019. Daarbij is een aantal grote lokale partijen in hun gemeente zoals BBB/NDB uit Beek, Samen1 uit Simpelveld, VLP uit Beesel en de Liberale Volkspartij (LVR).
De LVR is verreweg de grootste partij in Roermond. De leden van Lokaal-Limburg kozen fractievoorzitter Dré Peters als lijsttrekker voor de kieskring Noord-en Midden-Limburg. Daarbij volgden zij - net als bij Franssen - de voordracht van het bestuur.

Minder vertrouwen

Volgens Raimond Franssen speelt bij zijn optimisme ook mee dat burgers steeds minder vertrouwen hebben in landelijke partijen. "Er is maatschappelijke onrust in heel wat sectoren. Wij als lokale partijen staan dichter bij de burgers. Bovendien zit Lokaal-Limburg met een constructieve houding in de politiek. En er is geen gerommel bij ons."

Kandidatenlijst

Op de ledenvergadering van Lokaal-Limburg werd ook de rest van de kandidatenlijst vastgesteld.

Zuid-Limburg

Op de lijst van Zuid-Limburg staat raadslid en oud-wethouder Hub Schoenmakers uit Beek (BBB/NDB) op de tweede plaats, voor raadslid Maureen Butink uit Heerlen. Zij is van de Jongerenpartij Heerlen. Die deed in maart 2022 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde toen meteen drie zetels. Oud-wethouder, raadslid en Eerste Kamerlid Ton Raven uit Sittard-Geleen bezet de vierde plaats.

Noord- en Midden-Limburg

In de kieskring Noord-en Midden-Limburg is de tweede plek ingeruimd voor Leon van den Beucken. Hij is momenteel burgercommissielid in het Limburgs Parlement en raadslid voor EENLokaal in Venlo. Derde is Marienel Engelen uit Weert. Zij was bijna 16 jaar gemeenteraadslid. Eerst voor de VVD en daarna vanaf 2010 voor Weert Lokaal, de verreweg grootste partij in Weert.
Fractievoorzitter Clemens Meerts van de Liberale Volkspartij Maasgouw (LVM) volgt op de vierde plaats. Meerts was eerder tussen 2011 en 2015 Statenlid voor de VVD. Maar later kwam het tot een breuk met die partij.

Henk van der Linden

Zittend Statenlid Henk van der Linden (Roerdalen) keert niet terug in het Limburgs Parlement. Op eigen verzoek staat hij op een onverkiesbare 6e plaats op de lijst voor Noord- en Midden-Limburg. Van der Linden werd in 2015 in provinciale staten gekozen voor 50Plus maar eind 2018 brak hij met die partij. Vervolgens sloot hij zich aan bij Lokaal-Limburg en werd daar in maart 2019 ook voor herkozen. Hij heeft er dus bijna twee bestuursperiodes opzitten. Hij blijft wel gemeenteraadslid in Roerdalen voor de lokale partij Ons Roerdalen.
Gedeputeerde en oud-wethouder van Venlo Ad Roest is lijstduwer in Noord- en Midden-Limburg en voorlaatste op de Zuid-lijst. Daar is wethouder Freed Janssen van Landgraaf lijstduwer.