Video: Kerstbomen al volop verkocht

Kerstboomkweker William Lenders pakt de eerste kerstbomen in. © L1 (Gerard Pansier)
De echte grote drukte wordt pas volgend weekend verwacht, toch zijn al veel kerstboomkwekers gestart met de verkoop.
Ook kerstboomkweker William Lenders uit Boekend had zondag de eerste klanten.

Vroeger kan niet

Volgens de kweker vragen mensen steeds eerder in het jaar wanneer de bomen weer te koop zijn. Maar veel vroeger als nu wordt het niet, laat hij weten. "We kunnen niet half november al gaan beginnen. Dan moeten ze twee keer een boom kopen. Het blijft toch een natuurproduct. Een bos bloemen staat ook maar een week of tien dagen", zegt Lenders.

Zelfde prijs

Door de droge en warme zomer zijn volgens de kweker de bomen langzamer gegroeid, waardoor ze mooier in model zijn gebleven. De prijzen zijn niet gestegen, ondanks dat er extra kosten zijn gemaakt omdat er veel beregend moest worden in de zomer. "Het moet toch een beetje betaalbaar blijven voor de mensen", aldus Lenders.
De duurste bomen kosten dit jaar 60 euro, maar je hebt ook al een boompje voor 5 euro. Het ligt er volgens Lenders maar aan welke eisen je stelt. De eerste klanten halen de boom veelal nu al in huis voor de gezellige sfeer. Maar er zijn ook mensen die graag eerste keus hebben en de kerstboom tot Sinterklaas in de tuin of schuur zetten.