Geen oranje vanwege voetbal, maar tegen vrouwengeweld

Soroptimistenclub Mosaïk Limburg spuit logo in Roermond © Guus Benders (L1)
Het internationale protest Orange the World vraagt met oranje uitingen aandacht voor geweld tegen vrouwen. Ook in Limburg stijgt het aantal vrouwen dat met geweld te maken krijgt nog steeds.
25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Afgelopen vrijdag werd de aftrap gegeven voor een reeks aan activiteiten. Van gebouwen die in het oranje licht worden gezet tot het laten wapperen van oranje vlaggen.

Logo's in krijtverf

Vanwege Orange the World zijn deze weken meerdere acties gepland in Roermond en Maastricht. Zondagochtend ging een groepje vrouwen van de Soroptimistenclub Mosaïk Limburg in Roermond de straat op om het logo van de actie en het telefoonnummer van Veilig Thuis (0800-2000) op de straat te spuiten. Maandag wordt in Maastricht een vergelijkbare actie gehouden.

Bewustwording

De groep hoopt vooral op meer bewustwording voor het probleem. Niet alleen bij vrouwen maar juist ook bij mannen. Als die bewustwording er is, kan er pas een begin worden gemaakt met de aanpak ervan, is de gedachte.
Twee jaar geleden plaatse de groep al een oranje betonnen bankje in het centrum van Roermond, waarmee ook aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen.