Klimaatprotest tegen Black Friday-kortingen bij outlet

Klimaatprotest bij het outlet in Roermond vanwege Black Friday © Guus Benders (L1)
Een tiental jongeren heeft zondagmiddag net buiten de muren van het Designer Outlet in Roermond geprotesteerd tegen de Black Friday acties en om aandacht te vragen voor het klimaat.
De jongeren hebben een kledingrek opgebouwd. Ook waren er borden met teksten als 'Black Friday, Black Future' en 'Stop Black Friday, Join Fridays For Future'.

Kledingruil

Outletbezoekers werden verder aangesproken en van flyers voorzien over de klimaatimpact van de kledingindustrie. Als alternatief namen de actievoerders zelf tweedehands kleding mee die gratis mocht worden meegenomen.

Overconsumptie

Volgens actievoerder Thomas van der Steen moet er meer aandacht komen voor hergebruik. Hij herkent dat er landelijk al veel gebeurt, maar volgens hem gaat het nog niet snel genoeg. "De klimaatcrisis is er en overconsumptie speelt daarin een grote rol. We moeten nu drastisch onze CO2-uitstoot omlaag brengen. Dat kunnen we niet zomaar aan de markt overlaten."

Vijfde spijkerbroek

De actie krijgt gemengde reacties. Sommigen kijken wat meewarig naar Van der Steen, die met een megafoon zijn boodschap kracht bijzet. Andere zijn juist enthousiast. "Het is erg goed dat er aandacht wordt besteed aan dit thema", zegt een Duitse voorbijganger. "We hebben alles al en hoeven niet nog meer. Waarom zou ik nog een vijfde spijkerbroek moeten hebben?"