Statenlid Berghorst tweede op kandidatenlijst PvdA

Berghorst tijdens de presentatie van de enquêtecommissie. © ANP
Statenlid Aleida Berghorst staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de PvdA voor de provinciale statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar.
Dat is bepaald op een ledenvergadering van de PvdA-Limburg in Ool. Eind augustus werd fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers uit Venlo al gekozen tot lijsttrekker.

Onderzoek

Berghorst (Sittard) zit sinds 2015 in het Limburgs Parlement. Zij was de afgelopen periode onder meer voorzitter van de provinciale enquêtecommissie die onderzoek deed naar mogelijke belangenverstrengeling van oud-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA). Ook houdt Berghorst voortdurend de vinger aan de pols over de staat van het openbaar vervoer in Limburg. Berghorst stond in 2019 op de 3e plaats van de PvdA-kandidatenlijst. Nu dus een plaatsje hoger. “Ik ben trots en vereerd dat ik vanaf plek 2 mag bijdragen aan een sterker en socialer Limburg”, aldus Berghorst in een reactie.
De PvdA doet opnieuw mee met twee aparte lijsten. Eentje is voor de kieskring Zuid-Limburg en eentje voor de kieskring Noord- en Midden-Limburg. Dat betekent dat in de kop alleen de nummers 1 en 2 op beide lijsten dezelfde zijn, met Jasper Kuntzelaers en Aleida Berghorst.

Andere plaatsen

Op de derde plaats in Zuid-Limburg staat statenlid Lianne Schuring (Maastricht) op de 3e plaats, gevolgd door provinciaal burgercommissielid Omar El Attal (Sittard). In Noord- en Midden-Limburg is de 3e plek voor Ron Piepers (Swalmen). Ook hij is burgercommissielid in de provinciale politiek. Lisa Wolters uit Susteren neemt de 4e positie in.

Gezondheid

Op de ledenvergadering van de PvdA-Limburg werd ook het verkiezingsprogramma vastgesteld. Volgens de partij is daarin sprake van een klassiek links sociaaleconomisch verhaal waarin stevig wordt ingezet op het vergroten van de bestaanszekerheid voor Limburgers. Ook is er veel aandacht voor het aanpakken van de achterstand op het gebied van gezondheid en herstel van publieke diensten.
Lijsttrekker Jasper Kuntzelaers stelt dat het programma gericht op de behoeftes van de Limburger. “Goed werk, een betaalbaar huis, betrouwbaar openbaar vervoer en een gezonde leefomgeving. Het programma is een sterke en sociale basis voor alle Limburgers”, zegt Kuntzelaers.
De PvdA bezet momenteel 3 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Zij levert met Lia Roefs ook een gedeputeerde. Roefs (Bergen) is op de twee lijsten met 50 namen lijstduwer.