Gemeenten zoeken meer opvangplekken voor Oekraïners

Lokaal opvang Oekraïners Garnizoenweg 3e in Blerick. © L1
Nederlandse gemeenten zijn best tevreden over de opvang die ze voor gevluchte Oekraïners hebben gerealiseerd, maar op sommige punten begint het wel te knellen.
Dat komt naar voren uit een rondvraag van de NOS onder 174 Nederlandse gemeenten.

Duidelijkheid

Zo willen de gemeenten graag meer duidelijkheid van het Rijk over de opvang voor langere termijn. De verwachting is dat er de komende weken meer Oekraïners naar Nederland zullen vluchten, onder meer door de Russische bombardementen op de water- en elektriciteitsvoorzieningen. Door de invallende winter kan het flink koud worden in Oekraïne.

Nieuwe plekken

Driekwart van de gemeenten vindt dat de opvanglocaties die momenteel in gebruik zijn, ook geschikt zijn voor langdurige opvang. Maar niet overal is dat ook daadwerkelijk mogelijk.
Zo valt de huidige locatie in Kerkrade bijvoorbeeld halverwege volgend jaar weg. Oekraïners worden er opgevangen in woningen die deel uitmaken van de herontwikkelingensplannen voor Rolduckerveld. Vanaf komend zomer zullen die woningen gesloopt worden. Meer gemeenten kampen met een vergelijkbaar probleem.

Tijdelijke oplossingen

Zo liep Roerdalen bijvoorbeeld aan tegen de tekorten aan materialen, langere levertijden van woningen en een flinke wachttijd voor de aansluiting van elektriciteit. Ze hadden Oekraïense vluchtelingen direct in een opvanglocatie voor langere termijn willen plaatsen, maar dat gaat door de langere bouwtijd niet lukken. Daarom worden sinds half november 65 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een vakantiepark. Zij moeten in de loop van 2023 doorstromen naar tijdelijke woningen die dan echt klaar moeten zijn.

Problemen

Daarnaast geven gemeenten aan dat toegang tot (psychische) zorg en onderwijs vaak tekortschiet. Verder roept een aantal gemeenten het Rijk op om een opvanglocatie voor overlastgevende vluchtelingen te openen, schrijft de NOS. Als een situatie met een vluchteling in de opvang onhoudbaar is dan kan hij of zij alleen worden overgeplaatst naar een andere gemeentelijke opvang. De gemeente Waalwijk zegt dat deze mensen nu als 'hete aardappelen' tussen de verschillende locaties rondgaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!