Winkels vieren green friday als tegenhanger van koopjesdag

Sommige winkels houden geen Black Friday, maar Green Friday. © L1
De tegenhanger van black friday, green friday begint steeds meer voet aan de grond te krijgen. Het is een statement van winkels om duurzamer om te gaan met het doen van aankopen.
Onderandere kringloopwinkel Het Goed in Sittard en ginverkoper Frank Kalf maken vrijdag een vuist tegen de hoge kortingsprijzen die veel zaken aanbieden.

Eigen draai

Met een tegendraadse insteek laat Het Goed, een keten met 31 kringloopwarenhuizen in Nederland, zien dat het anders kan. In het filiaal in Sittard hebben ze er een eigen draai gegeven. Iedere klant kan raden hoe zwaar zijn gekochte spullen wegen. Als het gewicht precies geraden wordt, krijgt de klant de aankopen gratis mee.
Een stukje bewustwording is voor regiomanager Theo Stassen het doel. Door hergebruik kun je namelijk een hoop uitstoot besparen. Eén kilogram hergebruik staat gelijk aan één kilogram CO2-besparing. "Tweedehands, eerste keuze. Laten we met z'n allen zoveel mogelijk spullen hergebruiken."

Alchoholvrije Gin

Ook ginmaker Frank Kalf doet mee aan green friday. Hij heeft een online shop waar hij de alcoholvrije Elf-Eleven Gin verkoopt. Volgens Kalf is de drank zo duurzaam als mogelijk gemaakt. "Wij geloven niet in grote kortingenmdat dat ten nadele is van iets anders."
Voor elke verkochte fles gin die het bedrijf verkoopt, wordt een boom geplant. "Wij halen al onze ingrediënten uit de grond en vinden dat je dat moet compenseren door er weer iets in terug te stoppen. Met green friday willen wij, in plaats van één, twee bomen planten."