Geen coronacompensatie voor afgelaste carnavalsactiviteiten

Afbeelding ter illustratie © iStock
De Noord-Limburgse carnavalsevenementen die rondom 11 november 2021 geschrapt moesten worden door het coronavirus ontvangen geen compensatie voor gemaakte kosten.
De organisatoren hadden die compensatie gevraagd, omdat de Veiligheidsregio 9 november het besluit tot annuleren nam vóór het officiële landelijke evenementenverbod vier dagen later. Op dat moment lag er, met name in Noord-Limburg, door de hoge besmettingsgraad veel druk op de zorg.

Afgewezen

Het compensatieverzoek wordt niet ingewilligd, zo blijkt uit een brief in handen van L1. Daarin richt Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens zich tot Antoin Scholten, voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord. Die laatste probeerde sinds één jaar tevergeefs om de afgewezen geldverzoeken van de organisatoren tóch te laten goedkeuren. Scholten vroeg om een 'ruimhartige toepassing van de subsidieregeling'.

Valt buiten regeling

De organisatoren van de evenementen hoopten aanspraak te maken op het steunpakket van de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 en Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen. "Voorwaarde om voor deze regelingen in aanmerking te komen, is dat het evenement vanwege een door de Rijksoverheid aangekondigd evenementenverbod geen doorgang kon vinden", zo stelt minister Adriaansens. Omdat de evenementen al voor het landelijke verbod werden afgelast, kunnen die geen aanspraak maken op de landelijke regeling.

Geen uitzonderingen

De voorzitter van de Veiligheidsregio schreef het afgelopen jaar voor de compensatie meerdere brieven aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een van die brieven wees hij erop dat toenmalige ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus in een telefonisch overleg 'de urgentie van het treffen van maatregelen in de regio onderschreven'.
"Ik begrijp dat dit niet het antwoord is waar u op hoopt, en dat uw besluit om deze evenementen te verbieden mede gebaseerd is op uw communicatie met voormalig minister Hugo de Jonge", reageert minister Adriaansens in haar brief. "Desalniettemin kan ik voor uw specifieke situatie geen uitzondering maken." Volgens haar zou dat oneerlijk zijn tegenover andere organisatoren die besloten op eigen initiatief hun evenement af te gelasten.

Veel kosten gemaakt

"Zo'n organisatie van de 11devande11de hebben al heel veel kosten gemaakt. En als twee dagen later de minister besluit: we gooien het op slot en gaan compenseren, begrijpen wij niet dat er voor deze regio niet gecompenseerd wordt", zegt directeur van Veiligheidsregio Limburg-Noord Jac Rooijmans. "De schatting is dat het rond de drie ton uitkomt in onze regio. Maar het gaat vooral om de teleurstellende manier waarop dit nu behandeld is. (...) Het is jammer dat we langs zo'n strak meetlatje worden gelegd."