Venlonaar 'drijvende kracht achter brandstichtingen' in Horn

Het horecapand aan de Rijksweg in Horn brandde helemaal af. © Fer Traugott
Als het aan justitie ligt, gaat Venlonaar Mike de P. (32) de cel in voor het stichten van een aantal branden in de gemeente Leudal. De brandstichtingen vonden plaats in januari en februari vorig jaar.
Voor het Openbaar Ministerie (OM) is er voldoende bewijs dat Mike betrokken was bij het veroorzaken van branden in onder meer Horn. Camerabeelden en getuigenverklaringen laten volgens justitie zien dat de Venlonaar de brandstichter is.

Schadevergoedingen

Het OM eist een gevangenisstraf van 720 dagen, waarvan 529 dagen voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Ook zou Mike diep in de buidel moeten tasten vanwege de schadevergoedingen. Die lopen namelijk op tot meer dan 100.000 euro.

Meerdere branden

Tussen maart 2020 en februari vorig jaar waren er meerdere brandstichtingen in Horn en Haelen. Slachtoffers waren er niet, maar de branden veroorzaakten schade en flink wat onrust. In januari 2021 was er een brand in een leegstaande stal bij een boerderij aan de Posthuisweg in Horn. Diezelfde maand ging een voormalig Chinees restaurant aan de Rijksweg in vlammen op. Het vuur sloeg over naar een naastgelegen poolcentrum.

Speurhond

Een maand later ging het mis in de Graafschap Hornestraat. Daar gingen in dezelfde nacht een coniferenhaag en een tuinhuis in vlammen op. De politie zette een speurhond in en die leidde de agenten naar een complex in Horn waar Mike de P. en medeverdachte Wouter van K. (21) destijds woonden. Het duo moest zich vrijdag in de rechtbank van Roermond verantwoorden.

Voldoende bewijs?

"Mike is de drijvende kracht achter de brandstichtingen. Pas op zitting wil meneer iets verklaren en dat neem ik hem kwalijk", aldus de officier van justitie. In eerste instantie bekende Wouter het in brand steken van de coniferenhaag. Later trok hij zijn verklaring in, omdat hij niet op camerabeelden te zien was. Is er dan wel wettig en overtuigend bewijs? Volgens het OM niet. Daarom verzocht de officier van justitie om vrijspraak voor Wouter.

Diverse verklaringen

Volgens Wouter heeft Mike tegenover hem opgebiecht dat hij een aantal branden heeft gesticht, maar de advocaat van Mike vindt dat niet geloofwaardig. Wouter heeft volgens hem meerdere én verschillende verklaringen afgelegd en zou daarom niet betrouwbaar zijn. Daarnaast is er in de ogen van de advocaat geen forensisch bewijs dat zijn cliënt linkt aan de branden.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.