L1 laat zien hoe het is om te leven met dementie

presentator Bas van Mulken en hypnotiseur Jos Claus © L1
Hoe voelt het om door dementie de grip op je leven te verliezen? Wat ervaren mensen die deze vreselijke ziekte hebben? Een nieuw programma op L1 TV laat de kijkers ervaren hoe het leven met dementie eruitziet.
Weet wat je vergeet wordt vanaf zaterdag uitgezonden op L1 TV.

Onder hypnose

In het programma ervaren gezonde mensen levensecht wat dementie met hen doet, door middel van hypnose. Hypnotiseur Jos Claus brengt de gasten onder hypnose en blokkeert bepaalde herinneringen. "Hypnose is een uitstekend middel om gezonde mensen te laten ervaren wat je voelt en beleeft als je dementerend bent", zegt Claus. "Na de hypnose herinneren zij zich alles en kunnen dan aangeven hoe zij graag hadden willen worden geholpen." Zo is in het programma onder meer te zien hoe een gehypnotiseerde zangere Suzan Seegers zich nauwelijks iets kan herinneren van haar rol in de musical Dagboek van een Herdersbond.
Bekijk hier een aantal fragmenten uit het programma.

Geen geneesmiddel

Elk uur worden er in Nederland vijf mensen met dementie gediagnostiseerd. Eén op de drie vrouwen krijgt het, bij mannen is dat één op zeven. De verwachting is dat binnen 20 jaar meer dan een half miljoen mensen deze ziekte hebben, waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. Door op deze bijzondere manier de ziekte daadwerkelijk te ervaren krijgen de deelnemers – en de kijkers – meer kennis en inzicht in het verloop van dementie. Dat is het doel van het programma: kijkers later ervaren wat zij kunnen doen om iemand met dementie een steun in de rug te geven.
"Verdriet, onmacht, angst, afscheid en schaamt. Er komt zoveel bij kijken als je de diagnose dementie krijgt en dat geldt zeker ook voor de naasten", zegt presentator Bas van Mulken. "In ons programma kunnen kandidaten in eigen woorden goed navertellen wat zij hebben meegemaakt in de hypnose. Dat is belangrijk voor de bewustwording."
Weet wat je vergeet is vanaf 26 november drie weken lang elke zaterdag om 15:00, 18:00 en 21:00 uur te zien op L1 TV.