Winkeliers: drukte op Black Friday hangt ook af van het weer

Winkelen in de regen. © iStock
Black Friday brengt vrijdag mogelijk veel shoppers op de been. Maar hoe druk het precies wordt in de winkelstraten is nog de vraag. "Waarschijnlijk speelt het weer ook een grote rol."
"Als het regent gaan er minder mensen winkelen dan wanneer de zon schijnt", zegt een woordvoerder van winkeliersorganisatie INretail.

Koopjesfestijn

Black Friday is traditioneel de dag waarop de Amerikaanse feestdagenverkoop begint. In Nederland is het fenomeen de laatste jaren eveneens ingeburgerd. Maar veel winkels en webshops stunten al de hele week met kortingen en consumenten kunnen hun koopjesjacht dus uitsmeren over meerdere dagen.
Een analyse van betaaldienstverlener Klarna wijst uit dat er afgelopen dagen al extra werd gewinkeld.

Op een bui na droog

Vrijdag start in grote delen van Limburg in ieder geval met regen, maar volgens Meteo Limburg klaart het overdag op. Er kan dan nog wel een bui overtrekken, mogelijk met hagel, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Lees het uitgebreide weerbericht voor Limburg.

Let wel goed op

De politie in Maastricht waarschuwt koopjesjagers om goed op de portemonnee te letten. In de binnenstad zijn namelijk zakkenrollers actief. Ook online is het belangrijk om waakzaam te zijn, schrijft de politie op sociale media. Speciaal voor Black Friday en de komende feestmaand richten criminelen nep webwinkels op, met als doel om de consument op te lichten. "Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo."

Webshop op zwart

Niet alle winkels doen mee aan Black Friday. Er zijn ook winkelketens en consumenten die in Black Friday een uitwas van ongebreideld consumentisme zien en juist de deuren sluiten of iets ludieks doen. Zo zijn de winkels van Dille & Kamille, ook de webwinkel, vrijdag dicht. Het personeel gaat dan vrijwilligerswerk doen. En outdoorwinkel Bever Zwerfsport voert op Black Friday gratis reparaties uit.