Sandra Phlippen: 'Energietransitie kan leren van Limburg'

Na de sluiting werden de Limburgse mijnen gesloopt, zoals hier de Emma in Treebeek. © ANP
In de energietransitie waar we de komende 30 jaar voor staan, vallen lessen te trekken uit het Limburgse mijnverleden. De maatschappelijke gevolgen van de mijnsluiting, zijn namelijk vergelijkbaar met de impact ons staat te wachten bij de overstap van fossiele naar duurzame energie.
Limburg kan daarmee een ambassadeur van de energietransitie worden, stelt ABN Amro-hoofdeconoom Sandra Phlippen.

Dansen Op De Mijnen

De uit Terwinselen afkomstige econome en sociologe houdt zaterdag in Heerlen de jaarlijkse Dansen Op De Mijnen-lezing. Die is in het leven geroepen om na jarenlang terugblikken op het mijnbouwverleden in Limburg, nu ook eens een blik op de toekomst te werpen.

Bekend

Phlippen kreeg afgelopen zomer landelijke bekendheid toen ze te gast was in televisieprogramma Zomergasten. Daar sprak ze onder meer over de tekortkomingen van het kapitalisme en de opkomst van het populisme in de politiek. Ook daar trok ze al aan de bel over de klimaatproblematiek en de noodzaak van de energietransitie. "We hebben het over hele grote delen van de economie, bijvoorbeeld in Europa, waar geen verdienmodel meer mogelijk is."

Gevolgen

Dat verhaal trekt ze in de lezing door naar Limburg. Om de energietransitie te laten slagen moet de huidige industriële structuur die draait om fossiele brandstoffen, versneld worden afgeschaald. En dat is precies wat er in Limburg gebeurde toen de mijnen in de jaren '70 sloten. Dat ging toen gepaard met grote maatschappelijke gevolgen, en die verwacht Phlippen nu weer.

Kansen

Toch ziet ze wel kansen voor Limburg. Niet alleen uit de lessen van de Limburgse geschiedenis, maar ook op de manier waarop onze provincie in elkaar ziet: "Limburg heeft een goede uitgangspositie voor de energietransitie, maar zal ver vooruit moeten leren kijken om weerbaar te blijven. In de turbulente onzekere tijden die komen kan de saamhorigheid in kleine gemeenten en dorpskernen van grote waarde blijken. Met de grenzen aan groei in zicht zullen we ons meer op welzijn en minder op welvaart moeten richten."
De Dansen Op De Mijnen-lezing in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen