Code zwart in jeugdbescherming: 'Risico dat het misgaat'

Jeugdbeschermers in Den Haag © FNV
Jeugdbeschermers uit heel Limburg zijn donderdag naar de Tweede Kamer gegaan ter ondersteuning van hun eisen om de werkdruk te verlagen en het tekort aan personeel op te lossen.
In zwart geklede jeugdbeschermers van de vijf Limburgse locaties Geleen, Maastricht, Heerlen, Roermond en Venlo zijn donderdagochtend vroeg vertrokken naar de Tweede Kamer in Den Haag. Daar wordt tot vroeg in de middag over jeugdbescherming gedebatteerd.

Minder huisbezoeken

Jeugdbeschermers in heel Nederland voeren al vanaf 10 oktober acties. Het begon met het deels schrappen van bureaudiensten. De afgelopen weken zijn er fors minder huisbezoeken gedaan. De acties komen nadat een eerder ultimatum van de FNV aan minister Weerwind van Rechtsbescherming is verstreken.

Risico misgaat

Frans Klaassen, jeugdbeschermer in Limburg, heeft een caseload (het aantal casussen dat medewerkers onder hun hoede hebben, red.) van 18. "We willen naar gemiddelde caseload van maximaal 14 voor kinderen. Ik ken ook collega's die 24 zaken hebben. Het risico dat het mis gaat is te groot."
Na het debat zullen de demonstranten uit heel het land beoordelen of ze nog meer en heviger acties nodig vinden.