LEI moet Limburg meer trots laten zijn met eigen dag

Pagina oet de Vallekebergsen Dieksjenaer © L1 (Ralph Souren)
Een eigen dag voor Limburgers, dat moest er volgens vier rasechte Limburgers komen. Zij hebben nu de Limburgse Eige daag (LEI) in het leven geroepen.
Op 15 december wordt de eerste LEI gehouden. Het is een initiatief van Bart Storcken uit Heerlen, Ivo Joosten uit Kessel, John Teeuwen uit Beringe en Ralph Bongaerts uit Roggel.

Vernieuwende wijze

Het moet een dag zijn waar aandacht is voor Limburgse cultuur, muziek, dialect en eten. "Het leek ons een mooi initiatief om dat op vernieuwende wijze te doen. Om maar eens te beginnen met een dag om het te vieren", vertelt mede-initiatiefnemer Ivo Joosten in de L1 Nieuwsshow. "Er zijn veel typische Limburgse evenementen en gebruiken. Maar er is geen moment om één dag per jaar boven te hangen en te denken: waat sjoon eigeluk waat wae allemaol same doon."

Niet koppelen

Op 15 december moet daarbij stilgestaan worden. "We willen het niet koppelen aan een typisch Limburgs evenement zoals de vastelaovend of OLS, want dan lijkt het dat het alleen daar mee te maken heeft", vindt Joosten. "Het gaat veel breder, en het staat los daarvan. December is de tijd waarin mensen veel bij elkaar zijn en er lekker over kunnen hebben, spelletjes in het dialect kunnen kopen en doen."

Minder professioneel

Zo voelen jongeren zich volgens Joosten vrij om het dialect te gebruiken. "Op een manier die bij hen past. We moeten niet zeggen: dit moet zo, andersom of met trema. Dat gaan ze in de loop der tijd wel leren. Het begint met het gebruik. Dat willen we vooral stimuleren." De initiatiefnemers zijn van mening dat bedrijven het dialect ook meer kunnen stimuleren. "Ik had laatst een gesprek met iemand over dialect in zakelijke context. Die vindt het minder professioneel overkomen. Maar het zit bij onszelf", meent de Kesselnaar.

Schroom afgooien

"Ik heb met een van de mede-initiatiefnemers een presentatie verzorgd bij een businessclub over ons werk. We hebben iedereen één op één gevraagd om het in het dialect te doen. Dat zijn ze helemaal niet gewend. De club kwam iedere maand bij elkaar en dat deden ze altijd in het Nederlands. Nu kon het opeens in het dialect", vertelt Joosten. "Als we het maar vanzelfsprekender vinden en de schroom van ons afgooien. Los van dat het sjiek is als het ooit een vrije dag wordt", zegt hij met een knipoog.

Dialectmuziek

Zo'n 15 tot 20 partijen hebben aangegeven iets te gaan doen die dag. "Iemand gaat een workshop liedjes schrijven in dialect geven. Een zorgorganisatie heeft miMakker clowns die cliënten toch open kan krijgen met behulp van dialectmuziek. Die worden in zonnetje gezet. Het gaat erom om het dialect van onderop te stimuleren."
Met een speciale website kunnen Limburgers tips vinden wat ze 15 december kunnen doen. "Om ons iets trotser als Limburger te voelen."