Woningen in plaats van attracties op terrein De Valkenier

Ontmanteling van De Valkenier © L1 (Sjors Abeling)
Tot begin dit jaar stonden er 88 jaar lang attracties, maar nu moeten op een deel van het voormalig attractiepark De Valkenier in Valkenburg flexwoningen komen.
Dat is althans het plan van het college, weet TV Valkenburg.

Woonbestemming

De Valkenier is onderdeel van de visie van het gebied Valkenburg-West. Inmiddels is het pretparkterrein leeg en is bekeken wat er met het voormalig park moet gebeuren. "Het college van B&W wil er flexwoningen realiseren. Dat betekent automatisch dat het terrein op termijn een woonbestemming zal krijgen", laat wethouder Wim Weerts weten tijdens een commissievergadering. Hoeveel huizen er uit de grond gestampt moeten worden, is niet bekend.

Betaalbare woningen

De bedoeling is dat er één derde van de woningen uit het duurder segment worden gebouwd en twee derde betaalbare woningen komen. Die flexwoningen moeten aansluiten bij de woonwijk aan het noorden van het voormalige attractiepark. Verder is het idee dat aan de zuidzijde van De Valkenier vooral oog is voor het landschappelijk aspect. Het college wil dat er een overgang komt naar de Geul en het Ingendael.

Doodsteek

Het hoogwater in de zomer van 2021 bleek de doodsteek te zijn voor De Valkenier die zwaar getroffen werd. Eerder bleek de toekomst ook al onzeker. Voormalig directeur Albert Otermans gaf destijds aan dat het pretpark de deuren voorgoed zou moeten sluiten als uitbreiding van het park niet mogelijk was. Otermans merkte na gesprekken met omwonenden al dat er behoefte is aan woningen.

Klagende buren

Het pretpark kreeg jaren te maken met klagende buren die dus liever zagen dat er woningen komen in plaats van de attracties. Ook Jeffrey Driessen, die de laatste twee jaar directeur was, gaf eerder aan dat het een goede mogelijkheid is. "Deze plaats, we hebben het over tienduizend vierkante meter, is uitermate geschikt voor woningbouw. Dus misschien lost dit wel een deel van het probleem rondom de woningnood op."
De grond van De Valkenier werd opgekocht door een projectontwikkelaar. De hele inboedel van De Valkenier is inmiddels verkocht aan een opkoper. Enkele attracties gingen naar een pretpark in Hengelo.