Gemengde reacties op uitgelekte opkoopregeling boeren

Stockfoto. © iStock
Provincie en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) reageren verdeeld op de nieuwe, verhoogde vrijwillige opkoopregeling voor stikstof-piekbelasters.
Het kabinet wil een prijs van 120 procent van de waarde van deze bedrijven die vlakbij natuurgebieden liggen.

Geen duidelijkheid

Landbouworganisatie LLTB is redelijk positief. "Hiermee worden boeren beter gecompenseerd als ze stoppen met hun bedrijf", stelt de land- en tuinbouwbond. Maar de provincie Limburg is er minder blij mee. De regeling zou voor onduidelijkheid zorgen. Daarnaast doorkruist het de huidige regeling die eind volgende week afloopt. "Ik wil de boeren graag duidelijkheid bieden, maar dat kan ik op deze manier niet." zegt verantwoordelijk gedeputeerde Geert Gabriëls.

Verschillende regelingen

Volgens Gabriëls is onduidelijk wat de nieuwe regeling precies inhoudt. "Ik begrijp dat boeren blij zijn als in de media uitlekt dat er 120 procent van de marktwaarde betaald gaat worden, maar het is niet handig bij de uitvoering van de lopende opkoopregeling." De oude regeling vervalt op 30 november. In Limburg hadden al zeker zeven agrarische ondernemers zich daarvoor gemeld. Volgens Gabriëls zouden donderdag opnieuw twee boeren tekenen, maar eentje heeft daarvan afgezien na het uitlekken van het nieuws.

Meer dan geld

Bestuurder Peter van Dijck van de LLTB is in eerste instantie tevreden met de gang van zaken. "Dit is meer dan wat in de huidige regeling wordt geboden, dus dat is een mooie perspectief" Wel stelt hij dat het om meer gaat dan alleen geld. Er zullen ook andere vragen moeten worden beantwoord. "Mogen de agrariërs in de nieuwe regeling op het bedrijf blijven wonen en wat is het verdere toekomstperspectief?"