Nieuwe website waarschuwt voor gevaren internet

Afbeelding ter illustratie © iStock
Op de website Digitaal Veilig Limburg kunnen Limburgers voortaan terecht voor informatie over veilig internetten.
Digitaalveiliglimburg.nl is woensdag gelanceerd.

Ook analoog

Digitaal Veilig Limburg bestaat niet alleen uit een website met informatie, maar ook uit een telefonische helpdesk. Daar kunnen mensen tussen 9:00 en 16:00 uur terecht voor vragen of vermoedens van bijvoorbeeld internetfraude.

Valse whatsappjes

"Veel mensen vinden het lastig om hun weg te vinden in online informatie over veilig internetten en om in te schatten hoe betrouwbaar die informatie is", zegt burgemeester Roel Wever. Hij is namens de Limburgse gemeenten kartrekker voor cyberveiligheid. Het doel van Digitaal Veilig Limburg is dan ook om internetgebruikers digitaal weerbaar te maken. Dat willen ze bereiken door preventie en bewustwording, zoals bijvoorbeeld het herkennen van een valse mail of whatsappje. De website hoort bij een pilot die in elk geval tot eind 2023 loopt.

Meer cybercriminaliteit

Vorig jaar bleek al dat er in Limburg steeds meer aangifte wordt gedaan van cybercriminaliteit, waarbij het ging om enkele honderden aangiftes per maand. Dat was een stijging van 30 naar 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.