MUMC+ onderzoekt Prikkelbare Darm Syndroom via hersenen

Ziekenhuis in Maastricht. © Erwin Minkenberg
Zit een spastische darm tussen je oren? Het ziekenhuis in Maastricht heeft 1,5 miljoen euro subsidie gekregen om onderzoek te doen naar het Prikkelbare Darm Syndroom.
Hierbij gaan onderzoekers kijken naar een behandeltechniek via de hersenen, want mogelijk gaat het daar al mis.

Winderigheid

Naar schatting heeft 6 tot 20 procent van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het is een chronische darmaandoening waarbij mensen vaak hevige buikpijn, buikkrampen, problemen met ontlasting, een opgezette buik of winderigheid ervaren.

Baanbrekend

Een mogelijke oorzaak van PDS is dat er iets misgaat bij de communicatie tussen de hersenen en de darmen. In het onderzoek van het UMC in Maastricht gaan ze focussen op het herstel van deze disbalans. Zo kunnen ze wellicht een behandeling mogelijk maken. Bij de zogeheten neurostimulatie worden signalen veranderd die naar de hersenen worden gestuurd. "Als uit mijn onderzoek blijkt dat dit effectief is, kan dit het therapeutische landschap van PDS en andere pijnstoornissen fundamenteel veranderen", zegt onderzoeker Daniel Keszthelyi.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!