Pilsje tijdens vastelaovend in Venlo duurder

De prijs van het zogenoemde Venlonaerke gaat omhoog. © Wendy Vluggen
Een pilsje in Venlo kost komende vastelaovend zeker 3 euro.
Op vrijdag en zaterdag gaat de prijs van het zogenoemde Venlonaerke ook omhoog. Dan betaal je 3,20 euro voor een muntje, weet Omroep Venlo. Het Venlonaerke is een munt waarmee tijdens carnaval in Venlose kroegen betaald kan worden. In 2020 was 't Venlonaerke er voor het laatst, toen kostte het muntje 2,60 euro.

Gratis evenement

"Die prijsverhoging is nodig om de duurzaamheid van het evenement te waarborgen", zegt horecaondernemer Marc Hesselmans. "De kosten voor beveiliging, bonnenwagens, het muntje zelf en toiletwagens zijn allemaal hoger geworden. De bezoeker op zaterdag betaalt 20 cent extra om het evenement dat nog altijd gratis is te bekostigen", vult Frank Jacobs als voorzitter van de organiserende Stichting Stadscomité aan. Hesselmans: "Ik denk dat de mindset ook anders moet. Je krijgt er een mooi en gratis evenement voor terug en dat zullen we toch samen moeten doen."

Open hekken

Dat het Stadscomité weer optrekt met de Venlose horeca mag ook opmerkelijk worden genoemd. Afgelopen Aswoensdag klonk bij enkele ondernemers het geluid dat het evenement op de schop moest. De vastelaovend zonder Boètezititng was een aantal kasteleins goed bevallen. "Naar die kritiek hebben we geluisterd en dat maakt dat we dit jaar gaan voor een ruimere opzet voor zover de veiligheid dat toelaat", zegt Jacobs. "Vooral op de Parade was het erg krap, daar gaan we werken met nog maar een podium en worden de hekken ruimer geplaatst. Daarmee hopen we de hekken open te kunnen houden. De hekken blijven nodig om controle te houden."

Plastic bekers

Binnen het comité wordt verder gekeken naar een duurzame oplossing voor de plastic beker. "Na alle evenementen waarbij de plastic beker moest worden ingeleverd gaan we er natuurlijk voor zorgen dat de beker met vastelaovend ook weer wordt ingeleverd bij de bar", aldus Jacobs. "Dat is overigens nog niet zo'n heel makkelijk proces. We zijn dan ook nog volop bezig om daar een goede oplossing voor te bedenken."