Jong helpt oud met digitale problemen in Stein

Jongeren helpen ouderen met hun telefoon © Ton van Hoorn
Senioren in de gemeente Stein kunnen bij problemen met hun telefoon of computer de hulp inroepen van jonge plaatsgenoten.
Onder de naam Jongeren voor Ouderen (JVO) hebben ze op deze manier dit jaar al 500 mensen met hun problemen geholpen.

Geen verstand van

De twee initiatiefnemers merkten een aantal jaar geleden dat de technische kennis van moderne apparaten bij ouderen vaak achter loopt. Ze besloten toen om daar iets aan te doen. "We hebben allemaal wat technologische kennis. we kunnen goed omgaan met computers, telefoons en tablets en we willen onze talenten goed gebruiken", zegt Timo Nelissen.

Eenzaamheid

Iedere zaterdag organiseren de helpende jongeren een inloopmoment in buurtcentrum Punt 39. De 83-jarige Piet Franken komt daar regelmatig langs. "Ik had een probleem met DigiD", zegt hij "Ik heb er totaal geen verstand van. Ze brengen me hier precies waar ik moet zijn."

Kletsen

Nelissen merkt dat sommige senioren niet alleen behoefte hebben aan technische hulp, maar ook aan een gesprek. "We hebben ook ouderen gehad die elke week kwamen om een hele eenvoudige vraag te stellen", zegt hij. "Vervolgens bleven ze zitten om een of twee uur lekker te kletsen. Dat was het enige moment dat ze uit hun huis kwamen."