Heerlen nu echt eigenaar van stadskantoor Maankwartier

Het Maanplein in Heerlen © L1 (Erwin Minkenberg)
Er is een einde gekomen aan het jarenlang aanslepende dossier over het stadskantoor Maankwartier in Heerlen. De gemeente Heerlen heeft het stadskantoor Maankwartier gekocht van Maankwartier BV Heerlen.
Daar gaat projectontwikkelaar Jongen/Volker Wessels achter schuil. In het stadskantoor zit de afdeling sociale zaken van de gemeente. Het wordt verhuurd aan uitkeringsinstantie UWV.

Gekocht maar toch niet

In 2014 kocht de gemeente het gebouw voor de eerste keer het gebouw van Maankwartier BV. Maar ruim een jaar geleden vernietigde het gerechtshof in Den Bosch die verkoop. Volgens het hof was sprake van staatssteun omdat Heerlen er 11 miljoen euro voor op tafel legde terwijl de marktprijs maar 7 miljoen euro was.

Clinch

De zaak was aangespannen door vastgoedondernemer Jos van de Mortel die vaak in de clinch lag met de gemeente. Wethouder Jordy Clemens (SP) noemt het goed nieuws dat er nu alsnog een akkoord is bereikt en dat de gemeente met gesloten beurzen nu echt eigenaar is geworden.

Pragmatisch

"We hadden de keuze tussen een jarenlange juridische route of de kwestie pragmatisch proberen op te lossen. We hebben gekozen voor het laatste. Via onderhandelingen hebben we een goed resultaat bereikt. Door gezamenlijk door één deur te blijven gaan, is deze oplossing tot stand gekomen", aldus Clemens.