Bijna zes miljoen euro voor onderzoek naar insulinetherapie

Insulinespuit. © iStock
Een groot onderzoeks- en innovatieproject onder leiding van een professor van Maastricht UMC+ krijgt een Europese studie van bijna zes miljoen euro. In de studie wordt onderzocht hoe de suikerspiegel van mensen met diabetes, die afhankelijk zijn van insuline, stabieler kan worden.
Het onderzoek gebeurt onder leiding van prof. dr. Bastiaan de Galan van Maastricht UMC+.

Insuline

Diabetes neemt wereldwijd toe. Bij deze ziekte maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan, waardoor er te weinig bloedsuiker wordt opgenomen door het lichaam. Dit leidt tot onvoldoende energieomzetting en een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit is schadelijk voor organen en weefsels. Met behulp van een insulinebehandeling wordt de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau en zo stabiel mogelijk gehouden.

Behandeling op maat

Door het onderzoek kunnen diabetespatiënten een behandeling op maat krijgen op basis van individuele behoeften. Dit wordt mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie. Dit is een technologie waarbij een apparaat het denkvermogen van de mens namaakt. Met die kunstmatige intelligentie wordt er een systeem gebouwd waardoor iedereen met diabetes een passende insulinedosering krijgt.

Zelfmanagement

"Elke met insuline behandelde persoon met diabetes zal een behandeling op maat kunnen krijgen op basis van zijn individuele behoeften", legt de Galan uit. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden tot zelfmanagement. Daarnaast krijgen behandelaars meer en betere informatie voor het nemen van de juiste behandelbeslissingen.