Krimp studenten: miljoenen voor Zuyd Hogeschool

Zuyd Hogeschool © Erwin Minkenberg
Vijf hogescholen krijgen dit jaar geld van het Ministerie van Onderwijs om de krimp van het aantal studenten aan te pakken. Zuyd Hogeschool is een van de onderwijsinstellingen.
Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.

90 miljoen verdelen

De hogescholen verwachten dat ze de komende jaren minder studenten hebben. Volgend jaar krijgen ze nog meer geld uit een potje van in totaal 90 miljoen, maar nu wordt alvast de eerste vijftien miljoen euro verdeeld onder de vijf hogescholen die de grootste problemen hebben. Naast Zuyd Hogeschool zijn dat Hogeschool Zeeland, Hogeschool Saxion, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Van Hall Larenstein.

Opleidingen behouden

Met het geld kunnen de scholen een breed aanbod aan opleidingen in de regio behouden. "Waaronder opleidingen ten behoeve van tekortsectoren of een specifieke regionale arbeidsvraag", meldt Dijkgraaf. Het extra geld voor de hogescholen moet ook bijdragen aan de leefbaarheid in de betreffende regio's.
Voor de verdeling van de 90 miljoen volgend jaar stelt de Vereniging Hogescholen een plan op. Dat moet over een paar maanden klaar zijn. De hogescholen die in een regio liggen waar de gevolgen van de krimp het grootst zijn, krijgen nu alvast een deel van het geld, waaronder Zuyd Hogeschool.

Geen onomkeerbare maatregelen

Met dat geld kan Zuyd Hogeschool alvast aan de slag. De minister wil namelijk voorkomen dat de hogescholen in krimpregio's in de problemen komen. "Het gaat om een overbruggingsmaatregel voor knelpunten op de korte termijn", zegt Dijkgraaf, “Zodat wordt voorkomen dat instellingen onomkeerbare stappen zetten, zoals opheffing van opleidingen of beperking van studierichtingen die van strategisch belang zijn voor de regio".