Laatste klooster in Venray sluit voorgoed haar deuren

Zuster Angelique tussen de verhuisdozen © L1 (Ruud van Broekhoven)
De laatste zuster van het Ursulinenklooster in Venray is maandag verhuisd.
Hiermee komt er na zeshonderd jaar een einde aan kloosters in de gemeente Venray. Twee andere zusters vertrokken vorige week naar een zorgcomplex in Grubbenvorst.

Orde der Ursulinen

In 1422 vestigde het eerste klooster in Venray. De zusters van de orde van het Gemene Leven stichtten het klooster om daar samen te leven en zich te wijden aan hun geloof. Later sloten zij zich aan bij de Orde van Sint Augustinus. In 1838 wordt Jerusalem in gebruik genomen door de Orde der Ursulinen. Zij stichten een meisjespensionaat in het klooster. In het voormalige klooster zit nu het gemeentehuis van Venray gevestigd.

Geloof

Doordat steeds minder mensen voor het geloof kiezen eindigt het kloosterleven ook. Op de allerlaatste dag loopt zuster Angelique door het klooster. Ze heeft vrede met de beslissing dat het klooster zal verdwijnen. Al jaren neemt ook in het klooster de vergrijzing toe en is met haar 82 jaar nog de jongste zuster. Volgens haar is het dopen niet meer vanzelfsprekend en wordt er nauwelijks nog gebiecht. Ook ziet zij het onderwijs veranderen. Katholiek onderwijs heeft volgens haar steeds minder waarde en kiezen steeds minder mensen in Nederland nog voor het geloof. Toch is ze niet bang voor de toekomst. "Het geloof is al eeuwenoud; er zijn dalen en hoogtepunten geweest en nu zitten we in west Europa in een dat zal ook wel een keer nemen", aldus zuster Angelique.

Tentoonstelling

Historicus René Franken noemt het een historische dag. Het zal niet iedereen wat zeggen, maar voor Venray waren de kloosters in die tijd erg belangrijk. Daarnaast zijn er altijd nog inwoners die les hebben gehad van een zuster. Om aandacht te schenken aan de historie zal er 16 december in het Venrays museum een expositie gehouden worden over 600 jaar kloosters.