Gedeputeerde Gabriëls tweede op lijst GroenLinks

Geert Gabriëls © Jean-Pierre Geusens
Gedeputeerde Geert Gabriëls staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de provinciale statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar.
Dat is bepaald op een ledenvergadering van GroenLinks-Limburg in Roermond. Gabriëls is ook de kandidaat-gedeputeerde als de partij opnieuw gaat meebesturen.

Lijsttrekker

Gabriëls is sinds juli 2021 gedeputeerde. Hij maakt deel uit van het nieuwe provinciebestuur dat er toen kwam na een bestuurscrisis waarbij het zittende college en gouverneur Theo Bovens opstapten. Gabriëls was daarvoor zeven jaar wethouder in Weert voor de lokale partij Weert Lokaal. Half april werd fractievoorzitter Thea Jetten uit Arcen al gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks. Zij zit sinds 2019 in het Limburgs Parlement.

Nieuwkomers

Zittend statenlid Kathleen Mertens (Maastricht) neemt de derde plaats in op de kandidatenlijst. Vierde staat nieuwkomer Eric Sol (Echt). Hij is burgercommissielid in de gemeente Echt-Susteren. Op de vijfde plaats staat met Arian Dautzenberg (Hoensbroek) ook een nieuw gezicht.

Dubbelfunctie

Van de zittende statenleden keren Odin Westen (Heerlen) en Pepijn Baneke (Mook en Middelaar) niet terug na de verkiezingen van maart. Westen heeft zich niet meer herkiesbaar gesteld vanwege de combinatie werk en privé. Baneke is wethouder in de Gelderse gemeente Heumen. Bij GroenLinks is een dubbelfunctie van wethouder en statenlid in principe niet toegestaan. Wel had Baneke tot aan de verkiezingen dispensatie gekregen van de partij. In 2019 was Baneke nog lijsttrekker van GroenLinks bij de statenverkiezingen.

Programma

Behalve de kandidatenlijst werd op de ledenvergadering van GroenLinks ook het verkiezingsprogramma vastgesteld. "Nu de lijst en het verkiezingsprogramma definitief zijn, kunnen we uit de startblokken met een ijzersterke verkiezingscampagne", aldus lijsttrekker Thea Jetten. "Om vervolgens het verschil te maken voor Limburg en de Limburgers."
GroenLinks bezet momenteel 4 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.