Samen spelen: nog te weinig rolstoelvriendelijke speeltuinen

Speeltuin 't Eikhoorntje © L1
Spelen is voor kinderen vaak de normaalste zaak van de wereld. Maar als je een handicap hebt, is spelen ineens niet meer zo vanzelfsprekend. In Landgraaf is een speeltuin waar ook kinderen in een rolstoel kunnen spelen.
Speeltuinwerk Limburg vraagt in de week van het gehandicapte kind aandacht voor samen spelen. De bedoeling is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen op één plek.

Samen spelen

Speeltuin 't Eikhoorntje in Landgraaf is één van de weinige rolstoelvriendelijke speeltuinen van Limburg. Er zijn toestellen waar je met een rolstoel op kunt. Het is de wens om dit uit te breiden zegt voorzitter Roger van Hoof. "We willen heel graag een wip waar ook kinderen met een rolstoel op kunnen. Het vervelende, helaas, is dat dit soort toestellen nog duurder zijn dan reguliere toestellen."

Samenspeelfonds

"Om de toestellen te bekostigen is onder meer het Samenspeelfonds erg belangrijk", legt Van Hoof uit. "Met dit fonds worden zogenoemde samenspeelplekken gestimuleerd. Het doel is om in elke gemeente een samenspeelplek te creëren."
Noa is één van de kinderen in een rolstoel die gebruik maakt van de speeltuin. Ze heeft veel minder bindweefsel dan normaal waardoor haar armen of vingers makkelijk uit de kom kunnen raken. "Ik kan nu veel fijner spelen met mijn vriendinnen die wel gewoon kunnen lopen."

Speeltuinbende

In Limburg wordt ook gewerkt aan het oprichten van een Speeltuinbende. Dat is een club kinderen met en zonder beperking die speeltuinen testen op toegankelijkheid en geven advies over verbeteringen.
Vorig jaar waren er in Limburg vier speeltuinen die ingericht zijn voor kinderen met een handicap. "Dat worden er gelukkig wel steeds meer. En veel speeltuinen zijn bezig om samenspeelplekken te creëren", zegt Nicole van Thiel van Speeltuinwerk Limburg. "Het gaat niet alleen om rolstoelvriendelijke toestellen, je moet ook rekening houden met kinderen die bijvoorbeeld blind zijn."