Vogelgriep in Oostrum: 223.000 leghennen geruimd

Bij het bedrijf in Oostrum worden meer dan 200.000 dieren afgemaakt © Edward-Media
Bij een pluimveebedrijf in Oostrum is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten ongeveer 223.000 dieren worden afgemaakt.
Dat meldt de Rijksoverheid zaterdag.

Ruiming

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt die taak op zich. Op korte afstand, binnen één kilometer, liggen geen andere bedrijven die pluimvee houden. Wel zijn er zes bedrijven op maximaal drie kilometer afstand. Zij worden gescreend.

Vervoersverbod

In een grotere zone van tien kilometer, deels in Duitsland, geldt een vervoersverbod. Daarbij mogen zowel vogels als broed- en consumptie-eieren niet worden vervoerd. Ook mest van vogels en gebruikt strooisel mag niet worden verplaatst. 43 pluimveebedrijven ervaren daarvan de gevolgen, meldt de Rijksoverheid. Verder geldt er een jachtverbod op bijvoorbeeld eenden en mogen watervogels niet verstoord worden door jagers.

Ophokplicht

Sinds 5 oktober geldt er landelijk een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Andere risicovogels, zoals hoenderachtigen en kippen op bijvoorbeeld de kinderboerderij, moeten worden afgeschermd.