VVD-leden steunen spreidingswet ondanks oproep Heldens

Teun Heldens. © L1
VVD-leden hebben de spreidingswet van hun eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) massaal gesteund. Statenlid Teun Heldens uit Peel en Maas deed tijdens het congres zaterdagochtend tevergeefs een laatste oproep om tegen te stemmen.
Een motie voor de spreidingswet werd met 77 procent van de stemmen aangenomen. Een tweede motie - tegen de spreidingswet - werd verworpen, en kreeg slechts steun van een kwart van de aanwezige leden.

Verzet tegen wet

De Kamerfractie van de VVD verzette zich eerst tegen de spreidingswet, waarin gemeenten gedwongen kunnen worden om vluchtelingen op te vangen. De VVD-kamerleden gingen toch akkoord na toezeggingen van VVD-voorman Mark Rutte om de asielinstroom te verminderen. Tientallen VVD'ers maakten tijdens het congres gebruik van de mogelijkheid hun afkeer tegen de 'dwangwet' of juist hun steun voor de spreidingswet uit te spreken. Ze hadden daar elk 45 seconden voor. Teun Heldens is een van de VVD-leden die tegen de spreidingswet is. Hij is teleurgesteld dat de leden voor de wet hebben gestemd, zo blijkt uit een tweet die hij plaatste na de stemming.

Minder asielinstroom

Staatssecretaris Van der Burg erkende in een eerste reactie opgelucht te zijn. "Ja, dit is heel erg fijn. En verder ook: de opdracht begrepen." Die opdracht is duidelijk: er moeten minder asielzoekers naar Nederland komen. Rutte beloofde zelfs zich hier persoonlijk voor in te zetten. Hoewel de leden die niets zien in de spreidingswet duidelijk in de minderheid waren, was het verzet op het congres wel duidelijk te horen. Maar zowel voor- als tegenstanders spraken zich uit voor het verlagen van de asielinstroom. Volgens Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder in de Tweede Kamer, is eenheid op dit dossier erg belangrijk. Hij tekende op hoe in asieldebatten de VVD vanuit zowel links als rechts wordt aangevallen.