Bibob-procedures: imperium kampeermagnaat Gillis wankelt

Peter Gillis verlaat de rechtbank van Den Bosch na een zitting over een overval op zijn zoon © ANP
Het imperium van campingmagnaat en realityster Peter Gillis wankelt, nu vijf gemeenten met een Gillis-park in navolging van Valkenburg en Peel en Maas vergunningen eisen voor zijn vakantieparken.
Omdat de kans klein is dat hij die krijgt, dreigt sluiting voor vijf van zijn negen Nederlandse vakantieparken. Dat meldt het AD(+) zaterdag.

Limburg

Van die negen Gillis-parken zijn er vier in Limburg. Behalve Valkenburg zijn dat de Heelderpeel in Heel, Boschbeek in Herkenbosch en De Berckt in Baarlo. Zijn kampeerterrein in Valkenburg is zelfs nooit opengegaan, omdat Gillis geen exploitatievergunning kreeg voor camping Den Driesch.

Risico

Bij zo’n vergunningsaanvraag moet de ondernemer ook de zogeheten Bibob-toets doorstaan. Daarbij wordt gekeken of er een risico bestaat dat de ondernemer de vergunning misbruikt voor witwassen of criminele zaken. Dit jaar is de Oostappen Groep van Gillis bij de aanvraag van andere vergunningen steeds voor deze toets gezakt.

Arbeidsmigranten

De uitbreiding van De Berckt in Baarlo wordt ook door de gemeente tegengehouden, omdat hij daar tegen de afspraken in arbeidsmigranten huisvest. Ook heeft de gemeente hem een dwangsom van een miljoen euro aangezegd. Volgens de krant wil ook de gemeente Roerdalen de vergunning van Gillis tegen het licht houden.
Vanwege een Bibob-toets kan Gillis bijvoorbeeld ook fluiten naar vergunningen voor een horecazaak op zijn park Slot Cranendonck in het Brabantse Soerendonk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!