Tasje vol aandacht voor minderbedeelden Beekdaelen

Vrijwilligers Sociale Actie Nuth © L1 / Ruud van Broekhoven
Een veertigtal inwoners van Beekdaelen is verrast met een 'aandachtstasje' vol houdbare producten.
Het is een initiatief van de Sociale Actie Nuth (SAN) die al jaren in de bres springen voor de minderbedeelden en eenzamen in de gemeente.

Wal en schip

"We zien steeds vaker dat mensen tussen wal en schip vallen, mensen die net niet in aanraking komen voor een regeling, maar waarbij wel de vriezer kapot gaat. Wij gaan ze dan helpen", legt Bertie Bemelmans van het SAN uit.

Win-winsituatie

Deze week zijn de vrijwilligers bezig met tasjes te vullen in de wereldwinkel in het dorp. Het mes snijdt aan twee kanten, vertelt Bemelmans: "De producten komen uit de wereldwinkel en zijn fair trade. Zo helpen we de dorpsbewoners, maar ook de cacaoboer waar de chocolade vandaan komt. De tasjes gaan niet speciaal alleen naar mensen die het financiëel zwaar hebben, ook mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken verrassen we."

Eigen verhaal

Met een auto vol tassen gaan Bertie en haar vrijwilligers op pad. Iedereen die een tasje krijgt heeft wel een verhaal. Zo is een man net zijn vrouw verloren en ziet hij als een berg tegen de feestdagen op, terwijl een andere vrouw onlangs zwaargewond raakte bij een auto-ongeluk. Ze hebben geen geldproblemen en vinden juist de menselijke aandacht veel fijner. "Ik deel dan ook wel weer mijn pakket", laat een ontvanger weten. "Maar de chocolade houd ik zelf", grapt ze er snel achteraan.

Nazorg

Dat is nu precies de bedoeling van het SAN. Ook aan nazorg wordt gedacht. Een vrolijke kaart op de tas staat een bericht met een telefoonnummer van een vrijwilliger om eens vrijblijvend te bellen. "We richten ons deze feestdagen vooral op de oudere", licht Bertie toe. "We merken dat senioren niet weten wat de toekomst gaat brengen en daarom is het goed om in gesprek te blijven. Ieder huisje heeft zijn kruisje en we moeten in contact blijven met wat er achter de voordeur speelt.
Wanneer ben je in Nederland arm? Dat leggen we in onderstaande video uit:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!